Het Groninger Molenhuis geeft vier keer per jaar de Zelfzwichter uit, het blad van en voor de Groninger molenwereld, in een oplage van 700 exemplaren.Een digitale Zelfzwichter
Het tweede nummer van de Zelfzwichter is digitaal, een primeur in de geschiedenis van dit tijdschrift, met tal van links naar filmpjes en websites.

Speciaal voor dit nummer is bijvoorbeeld door een erfgoedjuf een volksverhaal opgenomen, waarbij de molen Joeswert in Feerwerd figureert als decor. Ook in dit nummer artikelen rond het jaarthema kijken over de grens. Het hoofdartikel vertelt over molens die verhuisden van Groningen naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Molenbouwer Molema uit Heiligerlee heeft veel opdrachtgevers buiten de provincie Groningen. In het artikel aandacht voor de Rügenwalder Mühle, die Molema voor een Rügenwalder vleesbedrijf bouwde. In ‘Een Groninger molen aan de Mississippi’ reizen we figuurlijk af naar Fulton in de Verenigde Staten van Amerika. De Museale molenvondst richt de schijnwerper op een schilderij van twee houtzaagmolens van de hand van de onlangs overleden tekenaar Jan Kruis. Molentypes over de grens belicht deze keer een watermolen in Limburg. Kortom: weer een blad boordevol interessante artikelen. Het derde nummer van de Zelfzwichter verschijnt in september.Abonnee worden?
Voor een (minimum) bijdrage van € 20,- per jaar krijgt u de Zelfzwichter thuisgestuurd. U bent dan tevens donateur van het Groninger Molenhuis. U kunt zich zowel schriftelijk als per e-mail aanmelden:

Groninger Molenhuis
Lopende Diep 8
9712 NW Groningen
e-mail

De redactie bestaat uit de volgende leden:
Johan van Dijk, Jan Kugel, Bert Steenhuizen,
Tjerd van Riemsdijk, Margreet Versteeg.
Eindredacteur: Thea Pol

Het redactieadres:
Lopende Diep 8
9712 NW Groningen
tel.: 050 313 00 52
e-mail

Wij nodigen u van harte uit om molennieuws, achtergrondverhalen en bijzondere molenfoto's te zenden aan onze redactie.

Kopijsluiting voor de Zelfzwichter (2017/3) – 14 juli 2017.

Van de jaren 2007 tot en met 2010 was er via deze pagina een aanvulling beschikbaar op de Zelfzwichter: de Zelfzwichter extra.


Over het donateurschap van het Groninger Molenhuis
Omdat er soms onduidelijkheid blijkt te bestaan over het beleid van het Groninger Molenhuis wat betreft toezending van het blad De Zelfzwichter willen we daar graag een toelichting op geven. Donateurs van het Molenhuis (zij betalen jaarlijks een bijdrage van ten minste € 20,-) zijn door hun donateurschap automatisch abonnee van De Zelfzwichter en krijgen het blad vier maal per jaar toegestuurd. Het Molenhuis noemt zijn donateurs 'molenvrienden'. Voor het Molenhuis zijn donateurs een belangrijke steun in de rug bij het werk ten gunste van (het behoud van) de monumentale molens in de provincie. Ieder jaar organiseert het Molenhuis daarom voor de molenvrienden een dag met activiteiten rond één van de Groninger molens.
Groninger molenaars (lid van het Gilde van Vrijwillige Molenaars) en molengidsen zijn een belangrijke schakel bij de instandhouding van molens. Als waardering voor hun werk krijgen ook zij ieder kwartaal De Zelfzwichter in de bus. Maar dit betekent niet dat zij ook automatisch donateur van het Molenhuis zijn. Daarom vragen wij de molenaars of zij (vrijwillig) een jaarlijkse donateursbijdrage willen betalen. Een krachtige achterban is voor de toekomst van molens namelijk zeer belangrijk.